maanantai 10. toukokuuta 2010

Asioita joista pidän: Antanas Mockus


Poikaystäväni löysi talvella netistä loistavan Bogotásta kertovan dokkarin. Olen sittemmin katsonut sen useita kertoja. Olen nimittäin löytänyt ihan totisen fanituksen kohteen. Bogotán entinen pormestari Antanas Mockus on aivan mahtava ihminen!!

Mockus on matemaatikko ja filosofi. Ennen pormestariksi tuloaan hän toimi Bogotán yliopiston dekaanina, mutta joutui jättämään tehtävänsä, kun olin mölyävään opiskelijalaumaan kyllästyneenä vetänyt housut alas ja näyttänyt näille takalistonsa.

Skandaali ei estänyt Mockusta ryhtymästä pormestariehdokkaaksi ja tulemasta kaikkien yllätykseksi vielä valituksi. Hän tuli tehtävässään kuuluisaksi varsin epämuodollisista tavoista valistaa kaupunkilaisia näiden elinympäristön kohentamiseksi - ja erityisesti siitä, että keinot tepsivät.

Mockus muun muassa pukeutui superkansalaisen asuun ja suihkutteli alasti tv:ssa vedenkulutuksen vähentämiseksi. Liikennekäyttäytymistä opettanut kampanja sai toteuttajikseen 450 miimikkoa, jotka kulkivat bogotálaisen liikenteen seassa ja opettivat ihmisille liikennesääntöjä ja kunnon kaupunkilaisen käytöstä.

Parasta on, että keinot tehosivat, sillä Mockuksen kaudella liikenne muuttui sujuvaksi, liikennekuolemat ja väkivaltaisuus kaduilla vähenivät, samoin roskaaminen ja veden tuhlaaminen. Mockus sai jopa ihmiset maksamaan vapaaehtoisesti enemmän veroja ja käänsi myös korruption laskuun.

Mockus on minusta aivan läpeensä sympaattinen. Hän on jopa epätodellisen mahtava esimerkki ihmisestä, joka lapsenuskoisella päättäväisyydellä vie kyvykkäästi oikeana pitämiään asioita eteenpäin. Tämän kaiken hän tekee loppumattoman positiivisella, iloisella asenteella, kaikesta kritiikistä ja tylsimysten naureskelusta piittaamatta.

Tällä hetkellä Mockus käy Kolumbian presidentinvaalikampanjaa Vihreiden ehdokkaana. Pidän täysillä peukkuja! Ilon kautta myös sissit ja paramilitaarit huumekartellit ruotuun.

Tässä dokkarista pätkä, jossa Mockuksen pormestariajasta. Suosittelen lämpimästi katsomaan muutkin osat - ovat tosi mielenkiintoisia. Tulee hyvä mieli, tässä maailmassa on toivoa!Kuva: Barrio Latino

2 kommenttia:

  1. Ihana ilmiö. Tykkään - jäin koukkuun dokkareihin. Tarttee tutustua tarkemminkin.

    VastaaPoista
  2. EIkö olekin. Tulen joka kerta niin hyvälle tuulelle Mockuksesta! Dokkarit kestävät useammankin katselukerran.

    VastaaPoista