lauantai 13. helmikuuta 2010

Ja till kulturskola!

Tämä kirjoitus kulkee aika kauas blogini otsikosta, mutta asia on niin tärkeä, että jos edes joku uusi ihminen kuulee aiheesta tätä kautta, tunnen itseni hyödylliseksi.

Ystäväni on näet ryhtynyt erään varsin kannatettavan hankkeen puuhanaiseksi. Länsi-Turunmaan kunta, entinen Parainen&CO, joka sijaitsee aivan Turun lähistöllä on päättänyt rahapulassaan myydä tyhjiä tai vähäisellä käytöllä olevia kiinteistöjä. Siis entisiä kyläkouluja ja muita rakennuksia. Kiinteistöt myydään eniten tarjoavalla, mikä kuntataloudessa valitettavan usein on ainoa kriteeri.

Nyt kuitenkin olisi yhdelle koulurakennuksista, Lielahden kylän vuodesta 1996 tyhjänä olleelle koululle, löytynyt kuin ihmeen kautta varsin kehittämishaluinen ostaja. Yksi tarjouksen jättäneistä tahoista oli valtakunnallisesti tunnetuista kulttuuripersoonista koostuva ryhmä, joka suunnitteli perustavansa kouluun kulttuurikeskuksen. Valitettavasti tämä tarjous hylättiin korkeamman rahamäärän tieltä.

On suunnattoman sääli, että kuntapäättäjät eivät näe omassa alueessaan piilevää potentiaalia. Kulttuurikeskus, joka järjestäisi eri taidealojen kurssitoimintaa, konsertteja, näyttelyitä, esityksiä yms. yms. on pienelle kunnalle saatikka pienellä kylälle todellinen lottovoitto. Vaikka tarjous olisi jäänyt kauaskin korkeammasta, antaisi keskuksen toiminta paikkakunnalle toki niin paljon hyvää, epäilemättä myös aineellista hyvää, että tarjous tulisi hyväksyä.

Nykyiset ja entiset Lielahden kyläläiset, joihin ystävänikin kuuluu, ovat nyt perustaneet kansanliikkeen jo hyväksytyn tarjouksen ottamiseksi uuteen harkintaan. Nettiadressin voi käydä allekirjoittamassa täällä: www.adressit.com/lielaxskola

Asia on minullekin läheinen paitsi ystävien kautta, myös siitä syystä, että perheelläni on mökki Paraisilla. Alueella on teollisuutta ja se on myös kukoistava kesämökkikunta kauniin saariston ansiosta. Kulttuuria siellä sen sijaan ei voi olla koskaan liikaa. Kunnan tulisi kehittää aluettaan asukkaita varten. Kiinteistöjen myynnistä saadut tulot ovat pähkinöitä sen lisäarvon rinnalla, mitä kulttuurikeskus voisi pidemmällä aikavälillä tuoda.

Lisää prosessin kulusta voitte lukea ystäväni blogista: Tavoitteena seesteisyys

Aiheesta käytyä keskustelua:
Turun Sanomat
Kyläyhdistyksen jättämä oikaisupyyntö asiassa
Åbo Underrättelser
Ja till unik kulturskola i Pargas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti