perjantai 20. elokuuta 2010

Asioita joista pidän: Big River Man


Katsoimme heinäkuun alussa niin loistavan dokumentin, että haluan sitä kaikille suositella. Big River Man kertoo 52-vuotiaasta slovenialaisesta Martin Strellista ja hänen 65 päivää kestävästä koitoksestaan, kun hän ui Amazon -joen päästä päähän. Dokumentti on John Maringouin käsialaa, joka on myös kuvannut elokuvan käsivaralla. Kertojana on Strellin poika, joka toimii samalla tämän huoltojoukoissa uinnin aikana.

Dokumentti on alussa todella huvittava. Strell on keski-ikäinen, pyylevä, slovenialainen mies, joka näyttää hassulta märkäpuvussa. Lisäksi hän elää ja käyttäytyy kotikaupungissaan kuin rokkitähti, juo paljon viinaa, ajaa kännissä ja osaa englantia varsin auttavasti, mikä on omiaa herättämään katsojassa hilpeyttä.

Varsinaisen uinnin alkaessa ja edistyessä dokumentti saa kuitenkin tummempia sävyjä ja muuttuu aivan uskomattomaksi kuvaukseksi periksiantamattomuudesta ja sitkeydestä, sekä myös katsojaa ärsyttävästä tyhmyydestä, kun Strell oman terveytensä uhalla ei suostu jättämään käsittämättömän vaarallista koitostaan kesken. Jotenkin tarina vie mukanaan ja dokumentin lopussa olin aivan liikuttunut ja herkistynyt kaikkien niiden vastoinkäymisten edessä, joista piittaamatta Strel jatkaa matkaa.

Jotain valtavan sankarillista ja koskettavaa hänen henkilössään on. Ennen Amazonia hän on uinut jo Tonavan, Missisipin ja Yangtzen päästä päähän. Amazonille lähtiessään hän tietää minkälaisia vaaroja on odotettavissa. Rahan vuoksi hän ei koitostaan tee, järjestelyt ovat jopa vaarallisen vaatimattomat.

Alkuperäiseksi motiivikseen hän kertoo tavallisen miehen tarpeen tehdä jotain epätavallista, jotain mistä hänet muistettaisiin. Sittemmin Strellin motoksi on tullut: "swimming for peace, friendship and clean waters".

Minuun Strellin elämänasenne teki lähtemättömän vaikutuksen. Se on sekoitus nöyryyttä, ylpeyttä, rohkeutta, intohimoa omiin saavutuksiin ja sopivasti hulluutta. Elokuvan näkökulmana on pojan isäänsä kohtaan tuntema hyvittuneisuus, rakkaus, ihailu, huoli, kunnioitus ja ärtymyskin. Tunteet välittyvät siinä todella realistisesti. Hieno dokumentti! Katsokaa.

Big River Man -traileri


Wikipedian artikkeli Martin Strellista

USATodayn artikkeli Amazon-uinnista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti