keskiviikko 18. elokuuta 2010

Kävelyjä 2

Vielä muutamia juttuja Kööpenhaminasta. Pidän niin kovasti kaupungista ja lomamuistot ovat niin suloisia, että näitä kuvia on hirveän mukava postittaa tänne. Siirryn kohta seuraavaan kaupunkiin, lupaan sen.

Tässä on Nyhavn, joka sijaitsee aivan kulman takana poikaystäväni kotoa. Muistan ensimmäisellä kerralla ihastelleeni asunnon keskeistä sijaintia, mutta sittemmin asia on arkipäiväistynyt. Täytyy myöntää, että vaikka Nyhavn on ihastuttava, on se alkanut myös ottaa päähän. Paikka on kesäkaudella niin täynnä ihmisiä, että siitä ei meinaa ohi mahtua. Sikamaisen kallis olut estää nauttimasta aurinkoisista terasseista itse. Ainakaan kovin usein tai pitkään ei parane istuskella.

Ja jos lyhin reitti lähikauppaan kulkee valokuvaavien turistimassojen ja humaltuneiden tanskalaismassojen läpi, saattaa ajoittain ottaa päähän. Varsinkin jos läpi pitää mahtua käsissä neljä muovikassillista palautuspulloja. Siitä on hohto kaukana.
On Nyhavn kuitenkin kiinnostavakin. Talot ovat ihastuttavia, vanhat purjeveneet samoin. Paikkaan paistaa loistava ilta-aurinko. Terassit ovat auki yömyöhään.
Paikalla on myös oma kiinnostava historiansa.

Kööpenhaminan satama-allas on minusta ihastuttava. Mainitsinkin jo siinä risteilevistä kööpenhaminalaisten pikkuveneistä. Aiemmin olen kuvannut suosikkirakennuksiani oopperaa ja teatteria (joka näkyy tässäkin oikealla). Iso osa sataman vanhoista varastomakasiineista (Pakhus) on korjattu uuskäyttöön. Teatterin lähellä on mm. hotelli ja kuninkaallinen veistoskokoelma, molemmat vanhoissa makasiineissa. Vastarannalla, Holmenilla/Christianshavnissa on mm. taideoppilaitoksia ja pienyrityksiä. Yhdessä makasiineista sijaitsee yksi Kööpenhaminan neljästä Michelin -ravintolasta; Noma. Haaveilen pääseväni sinne jonain päivänä syömään.

Loput kuvat ovatkin Fredrikshavnissa sijaitsevasta Kastelletista ja sen ympäristöstä. Paikka on jotenkin äärettömän tanskalainen, vaikka vastaavia linnoitusalueita on varmasti maailmassa, ja varsinkin Pohjoismaissa useita. Ehkä se johtuu runsaasta punaisen värin käytöstä. Sitä tuntui näkyvän vähän joka paikassa.


Vallit ovat suosittu lenkkeilyalue. Siellä mekin siis kävimme. Täytyy sanoa, että Kööpenhaminan tasamaalla askel kävi yllättävän kevyesti. Tuulikin oli kesäiltana tavallisuudesta poikkeavan tyyni, mutta ilma kuitenkin sopivan raikas.

Huomasin muuten käydessäni kuvia läpi, että melkein kaikissa kuvissa on pilvinen tai ainakin puolipilvinen sää. Kaipa se piti paikkansa valtaosana Tanskassa vietetyistä lomapäivistä, tai sitten vain kuljetin kameraa mukana niinä päivinä, kun taivas veti pilveen. Uskomattoman kuuma oli pilvistä huolimatta. Vaikka tietysti kuukauden aikana helteeseen ehti jo tottua ja nyt runsas 20 astetta tuntuu viileältä, ihan syksyiseltä.

Tässä on Kastelletin sisäänkäynti - tai uloskäynti - kuinka vaan. Se on nimeltään Kongeporten. Linnoituksen eri osat ja rakennukset ovat kovin eri tyylisiä. Kiinnitin huomiota siihen, miten monen mallisia kattoja yhteen paikkaan mahtuu. Kongeporten edustaa hollantilaista barokkia, joka on minusta jotenkin hupaisan näköistä. Ylemmän kuvan punaisen talon "kaksoiskatto" taas enemmän tanskalainen.

Linnoituksen sisällä on myös tuulimylly, jonka tarkoitusta en oikein ymmärrä. Sekin on kovin hollantilaisen oloinen (Wikipedia vahvistaa myös asian).


Tämä talon seinä on Bredgadelta. Kuvassa ei ole paljon järkeä muuten, mutta minua kovasti viehätti tuo rappauksen alta paljastunut tiilipinta ja jäljellä olevassa rappauksessa näkyvä teksti. Mitään selvää sen siitä saanut, (ehkä joku tanskaa ymmärtävä olisi osannut tulkita sen), mutta ajatuksena jo lähes kadonnut teksti oli minusta kiinnostava. Joku on joskus halunnut sillä jotain viestiä, ja sen sijaan, että olisi kiinnittänyt kyltin, onkin kirjoittanut tekstin talon seinään. Varsin viehättävää.

2 kommenttia:

  1. Kööpenhamina on kyllä ihan tosi kiva kaupunki, ollut siellä useasti ja jos Tanska olisi helpompi kieli oppia (ei sikäli että olisin sitä koskaan edes yrittänyt opetella) niin voisin hyvin harkita jopa asuvani siellä.

    VastaaPoista
  2. Niin Kööpenhamina on sellainen pieni suuri kaupunki, vähän kylämäinen. Ja Tanska vaikuttaa kyllä olevan suomalaiselle hyvä maa. Tarpeeksi samanlainen ollakseen turvallisen oloinen ja kodikas, mutta tarpeeksi erilainen ollakseen mielenkiintoinen.

    Kieli on todellinen ongelma myös meikäläiselle. Se kuulostaakin niin älyttömältä, että en ole vielä saanut kerättyä motivaatiota oppia. :)

    VastaaPoista