torstai 10. syyskuuta 2009

Historialuento

Postikortti #9 lähti taas Tanskaan. Tämä oli vähän tällainen teemapostikortti. Viime perjantaina käytiin nimittäin Köpenhaminen keskustan turkkilaisessa ravintolassa (joka oli todella hyvä) keskustelu Ruotsin historiasta. Meillä kaikilla oli vähän hatarat muistikuvat historiallisista tosiasioista, mutta täydensimme sujuvasti toisiamme.

Puhe kulki Kustaa Vaasaan, eli Gustav I:een, joka tässä kuvassa komeilee. Yritimme nimittäin muistaa mitkä tapahtumat johtivat Tukholman verilöylyyn, jota emme osanneet ajoittaa ollenkaan. Muistelimme, että Vaasa liittyi tapahtumiin tavalla tai toisella, mutta nepä tosiasisassa oikeastaan johtivatkin hänen valtaannousuunsa. Vaasa nousi tanskalaisia vastaan, valittiin kuninkaaksi ja yli sadan vuoden liitto, Kalmarin unioni hajosi.

Heitin keskusteluun kaksi faktaa, joiden muistamisesta olen ylpeä: Vaasa valittiin kuninkaaksi vaaleilla ja verilöyly taas liittyi tavalla tai toisella kerettiläisyyteen. Tosin tarkistimme ja kerettiläisyys oli tanskalaisten tekosyy ruotsalaisten tappamiseen.

No, tämä postikortti on melkein yhtä vanha kuin minä. Se on alunperin osa kolmen postikortin sarjaa, kaksi muuta esittivät Kustaan kahta vanhinta poikaa Juhanaa ja Erikiä.
Kun muutimme Turkuun ollessani 5-vuotias, äidilläni oli suuri into tutustuttaa minua ja siskoani uuden kotikaupungin historiaan. Hän luki meille paljon aiheeseen liittyviä kirjoja ja kävimme usein linnassa katsomassa mistä oli kyse. Askartelimme äidin avustuksella pahvisen linnan ja piirsimme sinne ajan mukaisesti puettuja paperinukkeja asukeiksi.

Turun linnahan muuttui puolustuslinnoituksesta hienoksi renessanssilinnaksi Kustaan ja hoviksi toiseksi vanhimman pojan Juhanan aikana. Hän oli Suomen herttua, kunnes päätti tavoitella valtaa ja vangitsi vanhimman veljensä. Vankia pidettiin Turun linnassa. Siellä on paljon tarinoita aiheesta. Juhanasta tuli kuningas, kunnes jäi seuraavan veljen satimeen.

Muistan aina ihmetelleeni lapsena sitä, miten ihmeellisen rumia muotokuvat olivat. Kustaa tässä kuvassa on paljon komeamman näköinen kuin poikansa. Erityisesti Erik oli minusta kamalan ruma, hän oli laiha ruippana ja partakin oli pujo. Ihmettelin myös miesten ulospäintyöntyviä mahoja sekä sitä että vaikka kyseessä oli kolme peräkkäistä kuningasta, ei kellään heistä ollut kruunua päässä. Muistelisin, että kaksi muuta korttia olen lähettänyt teininä serkulleni. Korttivalinta oli tietysti meistä molemmista tosi huvittava. Ja onhan se kieltämättä vieläkin. Tätä korttia ei ole ostettu esteettisistä syistä vaan opetuksellisen tavoitteen tukemiseksi. :)

2 kommenttia:

  1. Sain yhden historiapalan - kiitti kortista. Ihana. Pus. Minulla ei olisi ollut tässä luennossa mitään annettavaa.

    VastaaPoista
  2. hyvä kun saatiin asiat vihdoin selviksi. kiitos!

    VastaaPoista